注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

深圳英语家教

深圳潜龙家教 www.szqljj.com

 
 
 

日志

 
 
关于我

我来自山清水秀,人杰地灵的湖南,从事英语家教教学,追求卓越人生,真情待人,热心助人,欢迎八方来客光临!

网易考拉推荐

中考易错题分类讲解  

2010-03-11 09:07:17|  分类: 英语题型 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

中考易错题分类讲解

下面是对中考中易错题进行的分类解析,请同学们认真阅读,不要在中考时犯同类的错误,而丢掉不该丢的分。
一、名词、冠词
1.-What can I do for you?
-I'd like two _______.
A. box of apple   B. boxes of apples   C. box of apples    D. boxes of apple
答案:B. (选择其他3项的同学要注意仔细看题。不要马虎,这里box和apple都是可数名词。)
2. Help yourself to _________.
A. some chickens    B. a chicken    C. some chicken    D. any chicken
答案:C. (选择A的同学要注意chicken当鸡肉讲时不可数。)
3. ________ it is today!
A. What fine weather B. What a fine weather C. How a fine weather  D. How fine a weather
  答案:A.(选择B的同学要注意weather不可数。选择C和D的同学要注意weather是名词,要用what来感叹。)
4. Which is the way to the __________?
A. shoe factory    B. shoes factory     C. shoe's factory   D. shoes' factory
答案:A. (选择D的同学注意这里不是指名词所有格,而是名词作形容词的用法。类似的用法如:pencil box;school bag等。)
5. This class ________ now. Miss Gao teaches them.
 A. are studying   B. is studying    C. be studying   D. studying
 答案:A. (选择B的同学要注意, 当这种概念名词当“人”讲的时候要做复数处理。类似的还有:the police are running after the thief等。)
6. We will have a _________ holiday after the exam.
A. two month    B. two-month    C. two month's    D. two-months
 答案:B.(选择C的同学要注意应用two months';选择D的同学要注意名词之间有 “- ” 后的组合词当作形容词来用, 因此就不用所有格形式了。)
7.____ trees are cut down in the forests every year.
A. Thousand   B. Thousands    C. Thousand of    D. Thousands of
 答案:D.(选择C的同学要注意词组记忆的准确性。)
8. Our sports meeting will be held ________.
A. on 24,Tuesday,April   B. in April 24,Tuesday   
C. on Tuesday,April 24    D. in April Tuesday 24
 答案:C.(选B的同学是受到中文的影响,要特别注意中英文的差异。)
9. _______ people here are very friendly to us.
A. The     B. /      C. A    D. An
 答案:A. (选择B的同学要注意这里的people是特指“这里的”, 因此要用定冠词the。)
10. There is no enough ____in the corner to put the table.
A. place  B. room   C. floor    D. ground
答案:B.(根据句意知道,这里表示没有地方放桌子。选A的同学要注意place表示地点,是可数名词。)

二、代词
1.Some people like to stay at home, but ________ like to go to the cinema.
 A. another   B. other   C. others     D. other one
 答案:C.(选B的同学要牢记:some..., others...)
2. - Is this your shoe?
 - Yes,but where is _________?
A. the other one     B. other one    C. another one   D. the others
 答案:A. (选择C的同学要注意鞋是两只, another指的是三者或三者以上。)
3. -When shall we meet again next week?
_____ day is possible. It's no problem with me.
A. Either    B. Neither     C. Every    D. Any
答案:D.(选择C的同学要注意every指的是每一天都见面, any指的是任何一天都可以。应排除中文的干扰。)
4. Have you ever seen _____ big panda before?
 A. a such    B. such a   C. so a      D. a so
 答案:B. (选择A的同学要注意词组记忆的准确性。
5. -_______ do you write to your parents?
-Once a month.
 A. How long   B. How soon    C. How often   D. How far
 答案:C.( 选择A的同学要排除中文的干扰。由回答知道这里指的是写信的频率,用how often表示。)
6. Robert has gone to _________ city and he'll be back in a week.
 A. other     B. the other     C. another     D. any other
 答案:C.(选择其他3项的同学要注意,这里没有说只有两座城市,因此不能用。)
7.-A latest magazine, please.
 -Only one left. Would you like to have ____?
A. it     B. One   C. this     D. that
 答案:A.(选择B的同学要注意这里指的是上一句中提到的那本杂志,不能用表示泛指的不定代词one)
8.-Which book would you like to borrow?
 -________ of the two books is OK with me.
 A. Either   B. Both   C. Any   D. None
 答案:A.(选择B的同学要注意is 表示单数。)
9. He knows _________ English ________ French. But he's very good at Japanese.
A. either. or    B. both; and     C. neither; nor   D. either; nor
 答案:C.(选择A和B的同学要注意语境。)
10. -What do your parents do?
  -One is a teacher; _________ is a driver.
  A. other   B. another   C. the other    D. that one
  答案:C.(选择其他3个选项的同学要注意, one is ..., the other is ...的用法)
11.Mrs. Lee teaches ______ maths. We all like her.
  A. we   B. us   C. our   D. ours
   答案:B. (选择C的同学要注意,teach +人+科目,而不能用teach +某人的+ 科目。)
12. There are many trees on _____side of the street.
A. either  B. any  C. all  D. both
 答案:A.(选择D的同学要注意side为单数。选择B的同学要注意街道只有两边,因此不能用any。)
13._____is the population of the city?
A. How many   B. What   C. How many people   D. How much
 答案:B.(在问到人口是多少时,其实是在说“人口数是什么”,因此不能用A,要注意排除中文的干扰。)

三、介词、连词
1. Japan is ______ the east of China.
A. in   B. to  C. on    D. at
答案:B.(in表示在范围里的,on表示紧挨着的;to表示在范围以外的。)
2.The postman shouted," Mr. Green, here is a letter ______ you."
A. to   B. from    C. for    D. of
答案:C.(选择A的同学要注意to 表示动作的方向,for表示有从属关系或者利益关系。)
3. We can't do it ______ your help.
A. with B. of C. under D. without
答案:D.(选择C的同学要排除中文的干扰, 借助某人的帮助要用with,反之用without。
4. He hasn't heard from his friend ______ last month.
A. since   B. by the end of   C. for    D. until
答案:A.(选择B的同学要注意B选项为过去完成时的时间;选择C的同学要注意, for+时间段;选择D的同学要注意不是not...until句型, until +句子。)
5. I didn't buy the dictionary yesterday _____ my aunt would give me one.
A. until   B. because   C. if     D. before
答案:B.(选择A的同学要注意语境。)
6. I'm going to look for another job ______ the company offers me more money.
A. after     B. Unless   C. When   D. for
答案:B.(选择其他3项的同学要注意语境, 这里是指:除非公司给我更多工资,否则我就要找其他工作。)
7. Don't hurry. The bus won't start ______ everybody gets on.
A. since   B. as    C. until    D. when
答案:C.(选择D的同学要注意前面是否定。)
8. Please show me ______ to send an e-mail, John. It's the first time for me to do it.
A. how   B. what   C. when   D. where
答案:A.(选择C的同学要注意认真看题,这里的time不是时间,而是指第一次。)
9. You've passed the exam. I'm happy _____ you.
A. on      B. at    C. in   D. for
答案:D. (选择A的同学要注意记忆词组的准确性。)
10. I wonder ______ they finished so many different jobs in such a short time.
  A. why   B. how    C. when    D. where
  答案:B.(选择A的同学要注意语境,这里指他们怎么能在如此短的时间里完成这么多困难的工作。)
11.- Do you speak English?
   - Yes,I speak _________ a little English _______ some French.
    A. neither, not   B. both, or    C. either, or    D. not only, but also
    答案:D.(选择C的同学要注意语境。)
12. ______ the maths problem is difficult, I'll try very hard to work it out.
  A. Though   B. When    C. Before   D. After
  答案:A.(选择B的同学要注意语境。不能说当题目难的时候,我将努力。而是说尽管题目难,但我将努力解决。)
13. The accident took place ________ a cold February evening.
   A. on   B. in   C. at   D. for
  答案:A.(选择B的同学要注意,在特指的早上、下午、晚上,不用in要用on。)
14. He turned ________ the radio because his father was asleep.
  A. on   B. down   C. up   D. over
   答案:B.(根据语境:他爸爸睡着了,因此不能用A打开,也不能用C调大,D表示反过来。)
15. I don't know the homework _______ today.
  A. on   B. in  C. of    D. for
  答案:D.(选择C的同学要注意of表示从属关系,要排除中文的干扰。)
16. -Oh, it's raining heavily.
  -Please don't leave ________ it stops.
A. when   B. after    C. since     D. until
  答案:D.(选择其他选项的同学要注意读懂句子, 只有把语境搞清楚才能答对问题。) 17.Jane said she would come here ________ 9:00 and 9:30 tomorrow morning.
   A. from   B. at    C. between    D. around
  答案:C.(选择B的同学没有把题看完整;选择A的同学没有注意到from...to...的搭配。)

四、动词
1. My father went to Shanghai yesterday. He ______ back in two weeks.
  A. comes   B. has come   C. will come    D. came
 答案:C. (选择D的同学要注意in +时间段, 表示在未来的一段时间里,应用将来时。)
2. It's spring now. The students ________ trees these weeks.
  A. plant     B. are planting    C. will plant   D. planted
  答案:B.(选择A的同学要注意 these weeks 并不表示经常做某事,而是强调这几个星期同学们一直在种树。)
3. -______you _____ your book to the library?
- Yes. I returned it yesterday.
A. Did, return    B. Have, returned    C. Will, return    D. Do, return
答案:B. ( 选择A的同学过分注意回答用了一般过去时,但在上一句中,并没有给出过去的时间,强调你现在是否还书了,应用现在完成时。)
4. -Must I finish it now?
 -No, you ________.
  A. mustn't    B. needn't    C. can't     D. shouldn't
  答案:B.(选择A的同学要注意mustn't意思指不允许, needn't指的是不必要。)
5.Though it's cloudy now, it _________ get sunny later.
  A. can  B. may C. must  D. need
  答案:B.( 选C的同学要注意语境,这里强调过些时候也许会晴天,表示推测性。)
6. It is in the library, you _______ talk loudly.
  A. may not   B. can't   C. needn't   D. mustn't
  答案:D.(选择B的同学要排除中文的干扰。can't表示不能够。)
7. If anyone wants to say something in class, you ___ put up your hands first.
  A. must   B. may    C. should    D. can
  答案:A.(选择其他3个选项的同学要注意语境,anyone暗示出语气,表明是一个规定,而不是建议。)
8. -I called you last night but no one answered the phone.
  -I ______ dinner with my friends in the restaurant.
  A. have   B. had   C. was having    D. have had
  答案:C.(选择B和D的同学要注意分析语境。这里指我当时正和朋友在饭馆吃饭。)
9. If you have lost a library book, you have to ___it.
  A. find out    B. look after   C. pay for    D. take care
  答案:C.(选择A的同学要注意语境。)
10. He will call me as soon as he _________ the city.
  A. reaches   B. reached   C. will reach   D. is reaching
  答案:A.(选择B的同学要注意主将从现。)
11. The pen _________ him ten yuan.
  A. paid    B. cost    C. took   D. spent
  答案:B.(选择C的同学要注意took通常用在时间上;选择A和D的同学要注意,这里的主语是物品,因此不能用paid 和spent。)
12. The train _________ for twenty minutes.
  A. left   B. has left    C. is leaving    D. has been away
  答案:D.(选择B的同学要注意,当用完成时表示持续动作时,要选择可持续动词,不要用瞬间动词。)
13.- How many books _____ they ______? 
  - Five. But they haven't finished reading even one.
  A. did...borrow   B. had...borrowed   C. will...borrow   D. do...borrow
  答案:A.(选择B的同学要注意,这里只是问过去发生的一件事,并不是过去时间之前发生的。)
14. He ______ his bike so he has to walk there.
A. lost   B. has lost   C. had lost   D. loses
  答案:B.(选择A的同学注意句子并没出现两个时间点,因此要注意时态的前后一致。)
15.-Why did the policeman stop us?
  -He told us not _______ so fast in this street.
  A. drive   B. driving   C. to drive   D. drove
  答案:C.(这里考查的是tell sb. not to do sth.句型。)

五、形容词、副词
1. The population of the world in 20th century became very much _________ than that in 19th.
 A. bigger    B. larger    C. greater    D. more
  答案:B.(选择其他3项的同学要注意population的固定搭配是large。)
2. Miss Li is one of _______ in our school.
  A. a popular teacher      B. more popular teacher
  C. most popular teacher   D. the most popular teachers
   答案:D.(选择其他3项的同学要注意one of + 复数的用法。)
3. The magazines are ______ easy that the children can read them well.
  A. such    B. so    C. too    D. very
  答案:B.(选择A的同学要注意easy是形容词,要用so...that, 而不用such...that。)
4. -Would you like ________ more tea?
 -Thank you. I've had ________.
  A. any, much   B. some, enough    C. some,much   D. any, enough
  答案:C.(选择B的同学要注意enough是形容词,不能说had enough。)
5. I think basketball is _______. I like to watch it.
  A. boring   B. bored   C. exciting   D. excited
  答案:C.(选择D的同学要注意basketball本身很令人激动,excited表示被什么所感染而激动。)
6. This dinner looks _______ to me, and I like it.
  A. terrible   B. good   C. badly   D. nicely
  答案:B.(选择D的同学要注意look在这里是系动词,后面要加形容词。)
7. The math problem is so hard that ________ students can work it out.
  A. a few   B. a little   C. many   D. few
  答案:D.(选择A和C的同学要注意语境,这里指没有学生能做出来。)
8. -What's the weather like tomorrow?
-The radio says it is going to be even ______.
A. bad   B. worst   C. badly    D. worse
答案:D(选择A的同学要注意,even+比较级的用法。)
9. Though she talks ______, she has made ________ friends here.
   A. a little, a few   B. little, few     C. little, a few    D. few, a few
  答案:C.(选择A的同学要注意语境,这里指:虽然她不怎么说话,但她有一些朋友。)
10. He never does his work _______ Mary.
  A. as careful as   B. so careful as   C. as carefully as   D. carefully as
  答案:C.(选择A和B的同学要注意work 是行为动词,要用副词来修饰。)

六、句法
1. If it ________ tomorrow we'll go to the park.
  A. will not rain   B. doesn't rain     C. is not raining   D. didn't rain
  答案:B.(选择A的同学要注意if引导的条件状语从句主句用将来时,从句用一般现在时。)
2. The radio says the snow ______ late in the day.
  A. stops    B. will stop    C. has stopped    D. stopped
  答案:B.(选择A的同学要注意语境,late in the day表示 “晚些时候”,要用将来时。)
3. The nurse told the children the sun ______ in the east.
  A. rises    B. rose   C. will rise    D. has risen
  答案:A.(选择B的同学要注意,虽然主句中用了told,但太阳从东方升起是真理性事实,应用一般现在时表示。)
4. -Are you sure you have to? It's been very late.
 -I don't know ______ I can do it if not now.
  A. where   B. why    C. when    D. how
  答案:C.(选择D的同学要注意语境,根据语境知道这里强调的是必须现在做,否则就没有时间了。)
5. -Could you tell me _______ she is looking for?
 - Her cousin, Susan.
  A. that   B. whose   C. whom   D. which
  答案:C.(选择其他3项的同学要注意语境,这里是指找Susan这个人。)
6. -When are the Shutes leaving for New York?
  -Pardon?
 -I asked ___________.
  A. when are the Shutes leaving for New York
  B. when the Shutes are leaving for New York
  C. when were the Shutes leaving for New York
  D. when the Shutes were leaving for New York
 答案:D.(选择B的同学注意到了宾语从句的语序,但同时要注意时态要用相应的过去时。)
7. Would you please tell me ________ next,Mr. Wang?
  A. what should we do    B. we should do what
  C. what we should do   D. should do what
  答案:C.(选择A的同学要注意宾语从句的语序为陈述语序。)
8. Mr. King didn't know _______ yesterday evening.
  A. when does his son come back    B. when his son comes back
  C. when did his son come home     D. when his son came home
  答案:D.(选择C的同学要注意考虑宾语从句的陈述语序。)
9. Alice has gone to the classroom and she didn't say ____.
  A. when did she come back   B. when would she be back
  C. when she came back       D. when she would be back
 答案:D.(选择C的同学要注意语境,这里要用过去将来时。)
10. - I'm sorry I broke your coffee cup.
  - Oh,really? _________.
   A. It doesn't matter   B. I don't know
  C. it's OK with me   D. You're welcome
  答案:A.(选择C和D的同学要排除中文的干扰。D是用来回答别人的致谢。)
11. -Would you mind calling me back tomorrow again?
  -_________.
   A. Not at all     B. You're welcome   C. You're right   D. Nice to meet you
  答案:A.
12. He hardly had anything to eat, ________ he?
  A. didn't   B. hadn't   C. had    D. did
 答案:D.(选择A的同学要注意hardly表示否定;选择B和C的同学要注意,反意疑问句要用助动词。)

  评论这张
 
阅读(203)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017