注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

深圳英语家教

深圳潜龙家教 www.szqljj.com

 
 
 

日志

 
 
关于我

我来自山清水秀,人杰地灵的湖南,从事英语家教教学,追求卓越人生,真情待人,热心助人,欢迎八方来客光临!

网易考拉推荐

2010年广州市中考英语试题  

2010-05-25 09:57:29|  分类: 英语题型 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

2010年广州市中考英语试题

1.一IV.听力部分(略)

V.语音(共10小题,每小题1分)

    1.指出各个句子中哪一个划线单词黑体部分的字母发音与其他划线单词黑体部分的字母不同。

26.  The young man said he would like to live in the country with his cousin.

A               B                 C              D

27. Mike stopped his work and looked out of the window.

A                             B

Then he watched the street carefully to see what had happened.

C                                    D

28.  I read the book about eastern food in Asia in the reading-room last week.

A                  B                  C             D

29. There's  another TV play which I would rather see on Thursday.

A         B                     C           D

30. Men's   hands and fingers are so big that they aren't fit for this kind of job.

A        B         C                                D

    2.指出下列句子中,哪一个划线单词的重音位置与其他划线单词不同。

31. Remember to meet me at the library in the Republic Square the day after tomorrow.

A                     B         C                        D

32. —Ask them to write a report   about the programme.

A       B                 C

—OK. That's a good idea.

D

33. A person with good manners should always be polite and helpful.

A             B           C       D

34. The computer is very useful today, for example,

A                            B

the librarian can use it to help you find the books on medicine easily in the library.

C                                        D

35. At one time, there were long queues of people waiting  outside the ticket offices of CAAC.

A     B     C          D

VI.单项填空(28小题,每小题1分)

    在下列各题的四个答案中选择一个最佳答案。

36. The boys arrived late at the cinema, and       the start of the film.

A. caught       B. missed       C. got           D. lost

37. —Guess, how much does it cost?

—I think it costs       15 and 20 dollars.

A. from           B. between     C. among      D. with

38. As we know, some people are good at       but bad at giving back.

A. lending       B. keeping      C. borrowing   D. using

39. —Why couldn't you       the correct spelling of the word?

—Err. . . I hadn't got a Chinese-English dictionary at hand.

A. look for      B. look down    C. look up     D. look at

40. —You look very tired this morning. What did you do yesterday afternoon?

—I did       Christmas shopping.

A. a lot of           B. a few of         C. a number of   D. a piece of

41. —Would you mind looking after my dog while I'm on holiday?

—      .

A. Of course not           B. Yes. I'd be happy to

C. Not at all. I've no time    D. Yes, please

42. —What can I do for you?

—     

A. Yes, you can give a skirt to me

B. I'd like a skirt

C. No, I can do it myself

D. I can do what I want

43. After school we usually play       basketball for half an hour on       playground.

A. the; the      B. 不填;不填 C. 不填; the     D. the;不填

44. Each of us has to write a       report every two weeks.

A. two-hundred-word          B. two-hundreds-word

C. two-hundreds-words         D. two-hundred-words

45. —Which would you like to drink, coffee or orange juice?

—       . Please give me a cup of tea.

A. Neither      B.  Both       C.  A11           D.  None

46. An old friend of my sister's always helps my brother and       with       English.

A. I; our             B. me; ourselves     C. I; my        D. me; our

47. The little boy ate a big meal       he said he wasn't hungry.

A. if         B. though       C. because    D. as

48. —What do you like doing after class?

—I like not only reading       painting.

A. and           B. but also      C. or           D. for

49. We love to go to the country in spring as the flowers smell so       .

A. well           B. nice    C. wonderfully     D. nicely

50. The letter from my uncle was short. There wasn't      news.

A. many        B. a few         C. much      D. few

51.  The boy doesn't speak        his sister, but his written work is very good.

A. as well as                      B. so good as

C. more better than           D. more worse than

52. —When did your uncle arrive       China?

—He got to Guangzhou       the morning of the 16th of April.

A. at; in         B. in; in         C. to; on      D. in; on

53. The food       my country is quite different       that here.

A. in; like       B. to; from     C. from; to   D. in; from

54.        way it is from Guangzhou to Paris!

A. How long      B. What a long     C. How a long      D. What long

55. —       I take some photos in the hall?

—No, you      .

A. Can; needn't      B. Must ; mustn't       C. Could; won't      D. May; mustn't

56. —What is the weather like this summer here?

—There       very little rain.

A. has            B. has been    C. are          D. have been

57. If you       carefully, you       the report well.

A. will listen; will be understood

B. will listen; understand

C. listen; will understand

D. listen; understand

58. They       about eight hundred English words by the end of last term.

A. will learn                 B. had learned

C. are going to learn           D. have learned

59. Excuse me, sir. Could you tell me     ?

A. where is the bank nearest

B. where is the nearest bank

C. where the nearest bank is

D. the nearest bank is where

60. —How did the accident happen?

—You know, it       difficult to see the road clearly because it      .

A. was; was raining             B. is; has rained

C. is; is raining                 D. will be; will rain

61. —Hi, Tom! Can you tell  me  when        for London?

—Yes, tomorrow afternoon.

A. leaving       B. leaves         C. to leave         D. are you leaving

62. Don't worry. All the children       by the nurses.

A. are well taken care of     B. take good care of

C. are taken good care         D. take good care

63. Have you       your new classmates yet?

A. had friends with             B. made friend with

C. got friend to                   D. made friends with

VII.完形填空(共10个空格,每个空格1分)

先通读下面短文,掌握大意,然后从下面四个答案中选择可以填入相应空白处的最佳答案

Peter and Paul passed by a small house on their way home late at night. They saw thick  64 coming out of its windows. "It's on fire!" said Peter. "We must get help. "

The two brothers ran 65   the road shouting "Fire! Fire! "They 66  on the door of the next house. They asked them to 67  the police and the firemen.

They ran back to the house. They saw  68    the window an old lady sitting in an arm-chair. It was  69  that she could not move. Peter and Paul tried hard to carry her out of the  70   and so they did!  Some neighbours (邻居) came and helped take some things out.

In no  time  the  firemen  71   as  well  as  the policemen. The fire was put out. The old lady cried sadly 72   she was not hurt. She thanked Peter and Paul and her neighbours     73   .

64. A. snow           B. clouds              C. fire             D. smoke

65. A. over            B. along               C. at            D. with

66. A. knocked                         B. beat            C. locked      D. opened

67. A. tell                    B. report               C. telephone                D. find

68. A. at                    B. through     C. above                D. on

69. A. old             B. difficult     C. free          D. clear

70. A. arm-chair                 B. window               C. house               D. road

71. A. arrived                         B. fought               C. left           D. returned

72. A. so                    B. for             C. and             D. but

73. A. up and down        B. again and again C. hour after hour  D. from side to side

VIII.阅读理解(共12小题,每小题1分)

    阅读下面的短文,然后根据短文内容选择最佳答案。

 (A)

On 26th January, the biggest earthquake (地震) in India took the lives of 25, 000 people. In the morning, when everybody was enjoying holiday, earthquake began. It was about 7. 5 on the Ritcher scale. "There is nothing left between the sky and the earth any more. Everything has been pulled down, " said one of the villagers alive. "There is no water, no food and no one has come to help. "

Nobody died in Pakistan, a country next to India. The City of Lahore was lucky. In Lahore American School, where I was studying, all of the students were safe. They were on the field, so most children didn't feel anything. The earthquake was felt by the teachers that were on the second floor. However, though Mrs Young was also on the second floor, she didn't feel anything. She didn't know what happened until a teacher told her about it. Those teachers who were on the other floors had different feelings. Mr Emond, the maths teacher from Australia, said that when the earthquake started he thought there was something wrong with him, but then another teacher said that it was an earthquake. After those words Mr Emond felt better. Mrs Davis and Mr Frost didn't feel anything either.

My mother didn't feel anything. She didn't even know that it was an earthquake till she saw a shaking (moving from side to side) light. My dad saw the computer shaking and then he looked out of the window and saw many people going out.

74. People use "Ritcher scale" to tell      .

A. where the earthquake takes place

B. when the earthquake takes place

C. how serious the earthquake is

D. how long the earthquake lasts

75. We learn that       from the sentence " There is nothing left between the sky and the earth any more. "

A. India is a large country

B. the Indian people had nothing after the earthquake

C. there is no tall building in India

D. the earthquake in India was serious

76. The City of Lahore is      .

A. in India           B. in America          C. in Pakistan      D. in Australia

77. Which is true?

A.  I was with my parents when the earthquake happened.

B. The earthquake in the city of Lahore  wasn't serious.

C. People in the City of Lahore were frightened when they knew it was an earthquake.

D. The teachers in Lahore American School were afraid of the earthquake.

(B)

When you cut your skin, you bleed(流血). If a person loses a lot of blood, he will become ill and may die. Blood is very important. People have always known that. At one time, some people even drank blood to make them strong!

When doctors understand how blood goes around inside the body, they try ways of giving blood to people who need it. They take blood from the healthy people and give it to people who need it. This is called " blood transfusion". The blood goes from the arm of the healthy person into the arm of the sick person.

But there are two problems. First, it does not always work. Sometimes people die when they have blood transfusion. Later, doctors find that we do not all have the same kind of blood. There are four groups—O, A, B and AB. We all have blood of one of these groups. They also find that they can give any kind of blood to people of group AB. But they find that they must give A-group blood to A-group people and B-group blood to B-group people. I have O-group blood and the doctor told me that I could give blood to anyone else safely.

There is another problem. To give blood of the right kind, doctors have to find a person of the right blood group. Often they can not find a person in time. If they have a way to keep the blood until someone needs it, they can always have the right kind of blood. At first they find they can keep it in bottles for fifteen to twenty days. They do this by making it very cold. Then they find how to keep it longer. In the end they find a way of keeping blood for a very long time.

We call a place where we keep money a "bank". We call a place where we keep blood a "blood bank". One day, when you grow up, you may decide to give blood to a "blood bank". In this way you may stop someone from dying. Or perhaps one day you may become ill. You may need blood. The "blood ban" will give it to you.

78.From the passage, we learn that sometimes people die when they have blood transfusions because they           .

A. are unhealthy people

B. have lost a lot of blood

C. are not given the right kind of blood

D. are AB-group people

79. Which of the following is true?

A. Doctors can give any kind of blood to the writer.

B. The writer can give blood to B-group people.

C. The writer has never had a blood transfusion.

D. The writer has the same kind of blood as his father.

80. People set up the "blood bank"  so that they can      .

A. give the right kind of blood to the people who need it in time

B. keep different groups of blood as much as possible

C. make it easier to sell or buy blood

D. keep blood for more than twenty hundred years

81. From the last paragraph (段落) of the passage, we learn that      .

A. the writer thinks it's good to give blood to a "blood bank"

B. we may become ill if we give blood to a "blood bank"

C. many people died because they lost a lot of blood

D. blood is more important than money

82. The writer doesn't talk about       in the passage.

A. how important blood is to us

B. the four groups of blood

C. where the blood bank is

D. what "blood transfusion" is

(C)

"I don't like my parents. They always tell me I should do this, and should not do that. It sometimes makes me angry," said Zhang Hua , a middle school student in Guangzhou. Do you have the same problem? Perhaps your parents had the same problem when they were your age long ago. Why does it seem that some parents are not so friendly in their children's eyes?

One of the biggest things is when someone becomes a parent, he/she likes worrying things. They worry about everything about you, from the time you were born. They do a lot for you, though something would make you angry, because they care about you and worry about you. They worry about your choice of friends, the food you eat, your work at school, how much sleep you get, etc. All these things are part of your life. They want you to grow up healthily and happily.

So how can you make things easier on yourself? It's easier than you think. Just make sure your parents know what you're doing. Get them to know your friends. Phone if you stay somewhere else so that your parents don't call every hospital in the phone book looking for your body. Say sorry to them when you make mistakes. Take responsibility(责任) for what you have done. Talk about your ideas with them. They may talk about theirs with you.

Most of all, try to think about why your parents do this or do that. They are still practising being parents and need help you can give them. Someday, when you become a parent, they may be able to help you how to get on with your children.

83. The writer thinks we should       if we go back home later than usual.

A. tell our friends

B. tell the teacher

C. say sorry to our parents

D. make a telephone call to our parents

84. The writer thinks        .

A. it's wrong of parents to worry about their children too much

B. some parents are unfriendly, which makes their children angry

C. children should do everything as their parents say

D.  parents love their children very much and the children should understand them

85. Which is the best title(标题) for the passage?

A. Parents' Responsibility

B. How to get on with parents?

C. Zhang Hua's Problem

D. What are parents worrying about?

IX.补全句子(共 5 小题,每小题  1分)

    用所给的单词的适当形式填空,使句子意思完整通顺,每条横线限填一个单词。

1. 1 couldn't understand why he was so       (interest) in the invitation.

2. He did the work very       ( care). Everybody said he had done a good job.

3. I met an old friend of       (I) in the Summer Palace last Sunday.

4. Many new       (potato) will grow from one potato planted in the ground.

5. We hope it will be       (sun)  tomorrow, for our picnic.

X.句型变换(共6小题,20格,每格05分)按要求变换句型,每格只准填写一个单词。

6. The Smiths usually have supper at half past six.

The Smiths usually have supper at half past six,                ?

7. You must throw the broken pottery away at once.

The broken pottery                                   at once.

8. Jim wants to go boating and his parents want to go boating too.

Jim wants  to  go  boating, and                  his parents.

9. They enjoyed themselves at the garden party.

They                            at  the garden party.

10. The Indian old lady no longer lived there.

The Indian old lady       live there              .

11. The ice on the lake was so thin that people couldn't skate on it.

The ice on the lake was not       enough       people                         .

XI.补全对话(共 15格,每格1分)

    在下面对话的空格内填上一个适当的词,使对话意思完整,语句正确。

 (A)

A:  Mum, I shall not have lunch at home today.

B:  Why not, Linda?

A:  I want to go to the pet(宠物) shops at noon with my classmates. Most of the students in our class have their own pets. Mum, as you know, I 12    got a pet yet.

B:  What  13     of pet do you want to have?

A:  A dog 14    a cat. I haven't decided yet.

B:  You'd better not keep a dog in our flat. It would make much noise. And a dog has to go out every day, and there isn't a 15    near our building. And the dog food is expensive.

A:  Then I'll have a cat. Cats are cheaper than dogs, and they are quiet, too.

B:  Yes, cats are easier to     16    

(B)

A:  Huang Hai, why do you look so tired and worried today?

B:  I got up very early this morning as my family has moved to a new building. The new flat(套间) is much 17   than the old one.

A: Congratulations!  You've moved to a new flat!

B:Thanks. But it's about ten kilometres from my new house to the school. It takes me a longer time to go to school. The population of Guangzhou is 18    very fast, you see. But there is not enough space for us to build new buildings in the city centre. Most of the new buildings have to be built in the places 19  away from the city centre.

A: I quite  20   with you. And people spend more money and more time on their way to work.

B: What's more, the traffic will be heavier and the air will be 21   because there are more and more buses and cars. So the population problem may be one of the serious problems of the world today.

(C)

A: Huang Xumei, I'm  glad you can come  for our Thanksgiving(感恩节) dinner.

B: Thanks for  22    me, Helen. Why do you call it dinner when we are eating at noon?

A: Because it's a big  23  . We call it dinner when we have a lot to eat.

B: Is that a chicken? It's so big!

A: No, it's a turkey(火鸡). It's 24    bigger than a chicken.

B: Why do Americans and Canadians celebrate (庆祝)Thanksgiving?

A: It's  25   your  Mid-autumn Festival.  In China, families get together and enjoy looking at the bright, round 26   In America and Canada, families get together to celebrate the harvest(收获).

B:  So we each have an autumn festival. Something is the same in China, America and Canada.

XII .综合填空(共10格,每格1分)

    根据短文内容填入适当的单词,使短文的意思完整,每格限填写一个英语单词,要求开头第一个字母与所给的字母相同。在填写答案时,单词开头的第一个字母要写出来。

Dear Tom,

Are you surprised to hear from me? I have not heard from you s   27   the beginning of the summer h   28  . How are you getting on with your s 29    ? How are your parents? Is your  brother  Bill b 30     f 31   Canada yet?

My stamp collection (集邮) is g 32   bigger and bigger. I have collected stamps of more than forty d 33   countries. In my stamp books, I usually put the stamps from each country together. I have got a pen-friend from Britain. She gave me some B 34    stamps. My American teacher has given me some beautiful American and Canadian stamps. I'm glad to know you are going to give me some foreign stamps, but I still have not r 35   the stamps of Nepal which you said to p 36   me. Have you sent them off yet?

Please write to me soon.

Yours,

Zhou Wen

XIII.看图写话(6空格,第38394041格,每格1分;第37和第42格,每格3分)

请根据图示的内容,把故事情节补充完整,要求语句通顺、全文意思连贯。

注意:1.第37格要求至少写出两个完整的句子;

    2.第38394041格要求将句子补充完整,单词数不限;

3.第42格要求将 You’d better…补充完整后,再至少写出一个完整的句子。

 2010年广州市中考英语试题 - 潜龙家教 - 深圳潜龙家教中心欢迎您2010年广州市中考英语试题 - 潜龙家教 - 深圳潜龙家教中心欢迎您 

 

It was Christmas Day. My friends came to my house. 37    How time flied! It was time for us to exchange(交换) our Christmas presents. I went to my bedroom to get the presents. When I went into the room,  to my surprise, I found my friend Ben 38       my diary. It was impolite to do that!  But Ben was laughing! I was 39       that I was about to cry. Ben felt a bit sorry when he found me standing 40        him. I hated him and shouted at him. He went out of my room at once and went home without saying goodbye to any of us. One of my best friends Amy asked me why Ben 41        so early. I told her what had just happened. She seemed to know what I should do. She said to me, " Don't shout at him. You'd better 42       . "

广州市中考英语试卷答案

  I

听力部分答案略

笔试部分

五、语音

26. B   27. D  28. A     29. D     30. C   37. B    32. C 33. D   34. D   35. C

六、单项填空

36. B    37. B     38. C     39. C     40. A     47. A     42. B

43. C    44. A     45. A     46. D     47. C     48. B     49. B

50. C    57. A     52. D     53. D     54. B     55. D     56. B

57. C    58. B   59. C   60. A   61. C   62. C   63. D

七、完形填空

64. D     65. B     66. A     67. C     68. B     69. D     70. C 71. A    72. D   73. B

八、阅读理解

74. C    75. B     76. C     77. B     78. C     79. B     80. A 81. A   82. C   83. D   84. D   85. B

一、1. interested     2. carefully     3. mine      4. potatoes

5.  sunny

二、句型转换

6.  don't they     7. must be thrown away    8. so do 9. had a good time    10. didn't, any longer    11. thick, for. to skate on

三、补全对话

A.  12. haven't     13. kind     14. or     75. dog     16. keep/ raise/breed

B.  17. bigger/larger     18. growing     19. far     20. agree 21. dirty

C.  22. inviting   23. meal    24. much    25. like   26. moon

四、综合填空

27. since    28. holidays    29. sister/sisters    30. back

31. from     32. getting     33. different     34. Building 35. received    36. post

五、看图写话

  参考句:

37.   We danced and sang together. We enjoyed ourselves very much.

38.  was reading

39.  so angry

40.  in front of

41.  went back/home/away

42.   pardon him/get on well with him/say sorry to him

  评论这张
 
阅读(587)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017